Diversen

Nieuw contract toevoegen aan bestaand object

Wanneer een contract met een huurder is beëindigd, maar het object blijft in de verhuur, kunnen de gegevens van het nieuwe huurcontract toegevoegd worden zodra het nieuwe huurcontract is afgesloten. Een object hoeft dan dus niet opnieuw aangemaakt te worden, maar er wordt gebruik gemaakt van het bestaande object.

Zodoende blijft het oude huurcontract gedocumenteerd bij het object.

Bekijk het onderdeel “Contract toevoegen” bij Object toevoegen voor instructies voor het toevoegen van contractgegevens.

Onderhuur

Onderhuurder toevoegen? Klik binnen het object op Acties > Medehuurder toevoegen. Zoek de medehuurder op, of voeg een nieuwe contactpersoon toe. Selecteer vervolgens bij Medehuurder opties de optie Onderhuur en vul de startdatum toe. Eventueel kan ook gelijk de einddatum ingevuld worden. Deze datums zijn later aan te passen.

Instellingen “Huurinning per” en “Huurfactuur vanaf”

Per contract kan “Huurinning per” en “Huurfactuur vanaf” ingesteld worden. Dit zijn twee verschillende instellingen, die apart van elkaar werken.

Met “Huurinning per” wordt bedoeld de datum vanaf wanneer de inning van de huur wordt bijgehouden in beheer.app. Deze instelling bepaalt de vordering op de huurder in het Financiële overzicht:

• Als de huur van het contract wordt bijgehouden in beheer.app (meestal met bankkoppeling):
    • bij een nieuw contract, zal deze instelling de begindatum van het contract zijn;
    • bij een bestaand contract wordt bij de ingebruikname van beheer.app een datum gekozen vanaf wanneer de huur wordt bijgehouden in beheer.app.
  • Als de huurbetalingen niet worden bijgehouden in beheer.app, wordt deze instelling op “Geen inning” ingesteld.
  • Als de “Inningsrekening” op “Eigenaar” staat ingesteld, is deze instelling niet van toepassing. In dat geval loopt de inning buiten beheer.app om. Is er nog geen “Inningsrekening” ingesteld? Neem dan contact met ons op.

Met de instelling “Huurfactuur vanaf” wordt ingesteld of het contract in het overzicht met aan te maken huurfacturen / betalingsoverzichten verschijnt. Ook als de inning uitstaat kan er alsnog een huurfactuur verstuurd worden.

Uitleg verschillende “datums” bij contract

Bij een contract zijn er verschillende datums (/data) die ingevuld kunnen worden. Zie ook Object toevoegen.

• Startdatum contract: de datum waarop de huur aanvangt
  • Minimale duur contract: dit betreft de minimale duur van een contract waarbij de ‘tot en met’-datum opgegeven wordt.
    Voorbeeld: als de minimale duur van een contract bijvoorbeeld 1 jaar is, en aanvangt op 1 januari, vul je bij ‘minimale duur’ 31 december in. Deze datum is puur administratief.
  • Maximale duur contract: dit betreft de datum wanneer een contract afloopt / opgezegd dient te worden, hierbij wordt een ‘tot en met’-datum opgegeven wordt.
    Voorbeeld: als het contract bijvoorbeeld op 1 januari aanvangt en voor een periode van 2 jaar is aangegaan vul je als datum hier 31 december in van het daaropvolgende jaar. Deze datum is erg belangrijk en vormt de basis voor herinneringen van huuropzeggingen. De opzegtermijn wordt daarbij in acht genomen om tijdig te herinneren.
  • Einddatum: de datum per wanneer een contract eindigt / de huur stopt. Een contract kan beëindigd worden door bij een Object rechts bovenin te klikken op ‘Acties’ > ‘Contract beëindigen’. Je kiest dan vervolgens de datum waarop het contract wordt/is beëindigd.
    Bij het kiezen van ‘Contract beëindigen’ en een datum gedurende de maand, wordt een pro-rata huurprijs voorgesteld. Via Bewerken is de voorgestelde huurprijs aan te passen en kan je hier van af wijken.

"Niet-beheer" portefeuille

Bij vastgoedbeheer voor derden, technisch en/of financieel beheer voor eigenaren van vastgoed, is er vaak ook een portefeuille waarvoor enkel makelaarsdiensten verricht worden voor de verhuur: het vinden van een geschikte huurder.

Zie dit artikel voor meer informatie:

Kenmerken en Tags

Met Kenmerken en Tags kan zelf bepaalde data toegevoegd worden, waarvoor geen standaard invulveld beschikbaar is. In sommige gevallen is het gebruik van een notitie meer passend.

Zie dit artikel voor meer informatie:

Rapporten / exports

Om een Excel rapportage te genereren voor objecten/contracten met een bepaalde aanwezige tag: ga naar Menu > Rapporten.

Volg de instructies hier om een Excel export te genereren.