Huurindexatie

Jaarlijkse huurverhogingen zijn eenvoudig toe te passen. Voor meer informatie en naslag over indexaties, klik binnen Beheer.app op de Menu knop (rechts bovenin) > Info & Contact > tab: Naslag en hulpmiddelen.

Via de kalender en e-mail alerts hiervan (indien ingesteld) word je op de hoogte gehouden van indexaties die toegepast moeten worden. De termijn hiervoor is zelf aan te passen via de Instellingen. Wanneer (deels) sprake is van “Sociale huur” en/of “kamerverhuur” (voor Nederland), is het aan te raden deze termijn op minimaal 75 dagen te stellen.

Toepassen indexatie

Ga naar het Object, bijvoorbeeld door bovenin te zoeken op het adres of via Objecten.

Klik op de knop Acties > Indexatie acties. Een pop-up verschijnt. Kies voor de eerste optie: Indexatie toepassen & brief aanmaken. Vervolgens zijn een aantal opties zichtbaar, afhankelijk van de bij een contract van toepassing zijnde indexatiemethodiek.

Als sprake is van een CBS CPI bepaling (Nederland) of Statbel gezondheidsindex (België), kan deze formule toegepast worden. Wij halen elke maand automatisch de inflatiecijfers op.

Volg de instructies op het scherm. In dit scherm wordt o.a. getoond wie de e-mail ontvangt. Het is mogelijk om hierbij de eigenaar geen BCC te sturen of helemaal geen e-mail te sturen. Het is eventueel ook mogelijk om eerst een voorbeeldbrief aan te maken.

Na het toepassen van een indexatie wordt (indien van toepassing) direct een brief per e-mail verstuurd. Deze brief wordt opgeslagen als bestand bij het Object.

Tekst indexatiebrief

De tekst van de brief is aan te passen via Menu knop (rechts bovenin) > Instellingen > Categorieën en teksten tab: Teksten. Let er op dat per type indexatie andere wettelijke eisen aan de inhoud van de brief gesteld kunnen zijn.

Voor Nederland, sociale huur en kamerverhuur, geldt bijvoorbeeld de eis dat een mogelijkheid van bezwaar opgenomen moet zijn. Hiertoe zou bijvoorbeeld de volgende tekst opgenomen kunnen worden (let op! dit is geen juridisch advies, controleer de inhoud van de brief altijd met een adviseur):

Als u het niet eens bent met dit voorstel tot huurverhoging, kunt u tot de ingangsdatum van de huurverhoging een bezwaarschrift naar ons toezenden. Maak hiervoor gebruik van het bezwaarschriftformulier van de Huurcommissie.

If you do not agree with this rent increase proposal, you can send us a notice of objection up to the effective date of the rent increase. Use the appeal form of the 'Huurcommissie' for this.