1. Overzicht
  2. Objecten
  3. Object toevoegen

Object toevoegen

Een object is een verhuurbare eenheid. Elk appartement, kamer, woonhuis, winkel, bedrijfsruimte, garagebox, etc. is daarom een apart object. Aan een object worden de gegevens van een huurcontract gekoppeld.

Tip Zijn er van het object meerdere vergelijkbare objecten met hetzelfde adres (bijv. 4 appartementen in één gebouw)? Overweeg dan om eerst een gebouw aan te maken en een eigenaar daaraan te koppelen. Vervolgens kan bij het aanmaken van het object het gebouw geselecteerd worden en is het adres direct ingevuld en de eigenaar gekoppeld.

Object toevoegen

Voor het toevoegen van een object volg je de volgende stappen:

• Ga naar het onderdeel Objecten. Klik op de knop + Toevoegen (rechts bovenin)
  • Indien van toepassing: selecteer een gebouw (zie Tip hierboven). De postcode wordt automatisch ingevuld. Alleen gebouwen waaraan een eigenaar gekoppeld is kunnen geselecteerd worden.
  • Voor Nederlandse adressen: zoek adres via BAG op (Kadaster) of vul de postcode in en het huisnummer
    Voor Belgische klanten kan het adres alleen handmatig toegevoegd worden.
  • Bij “Aanduiding adres” kan eventueel een toevoeging vermeld worden, zoals een kamernummer, appartementnummer of bedrijfsunit nummer. Dit is bedoeld voor aanduidingen die niet onderdeel van het postadres zijn, maar wel zichtbaar voor huurders/eigenaren.
  • De overige velden (zoals energielabel, sleutelnummer en oppervlakte) zijn niet verplicht.
  • Klik op Aanmaken wanneer alle gewenste gegevens ingevuld zijn

Je wordt nu doorgestuurd naar het nieuw aangemaakte object. De status van het object is Nieuw / concept.

Eigenaar toevoegen

Binnen het nieuw aangemaakt object kan nu een eigenaar toegevoegd worden. Als de eigenaar al als contactpersoon bestaat, selecteer je een bestaande eigenaar.

Anders kies je voor de optie “+ Nieuw contactpersoon”. Volg de instructies op het scherm. Het is alleen verplicht om naam, geslacht en taal in te vullen.

Contract toevoegen

Het toevoegen van de contractgegevens bestaat uit de volgende onderdelen.

Huurder toevoegen

Een huurder voeg je toe door te klikken op Nieuw contract / huurder. Dit werkt vergelijkbaar als het toevoegen van een eigenaar. Als een contactpersoon al bestaat, kan je een bestaande contactpersoon selecteren.

Anders kies je voor de optie “+ Nieuw contactpersoon”. Volg de instructies op het scherm. Het is alleen verplicht om naam, geslacht en taal in te vullen.

Medehuurder toevoegen (indien van toepassing)

Via de knop Acties kan gekozen worden voor de optie Medehuurder toevoegen. Hiermee kunnen één of meerdere medehuurders toegevoegd worden. Als een contactpersoon al bestaat, kan je een bestaande contactpersoon selecteren.

Anders kies je voor de optie “+ Nieuw contactpersoon”. Volg de instructies op het scherm. Het is alleen verplicht om naam, geslacht en taal in te vullen.

Contractdetails toevoegen

Klik op de knop Contract instellen om de contractgegevens van een contract in te stellen.

Neem de relevante gegevens van het contract over:

• Type contract: deze contract types zijn per omgeving aan te passen. Het is dus mogelijk een aantal types toe te voegen of te verwijderen. Zie hiervoor Menu > Instellingen > Categorieën en teksten > tab: Contracten.
  • Startdatum contract: aanvangsdatum huur
  • Afwijkend begin huurprijsperiode:
    • Bij een nieuw contract is dit niet van toepassing.
    • Voor Belgische contracten is dit niet van toepassing.
    • Bij een bestaand (Nederlands) contract: klik op deze optie om een contract uit het verleden toe te voegen, waarbij niet de gehele huurprijshistorie ingevoerd gaat worden. Normaal gesproken begint de huurperiode wanneer het contract aanvangt. Bij een contract wat bijvoorbeeld 5 jaar geleden is afgesloten is het niet logisch om de gehele huurprijshistorie in te voeren. Daarom kan een afwijkende datum voor de aanvang van de huurprijsperiode gekozen worden, bijvoorbeeld 1 januari 2022 (altijd de 1e van een maand).
  • Minimale duur, maximale duur: indien van toepassing, vul de ‘tot en met’ datum toe van het contract. Zie Uitleg verschillende “datums” bij contract.
  • Opzegtermijn: aantal maanden of dagen
  • Kale huur: vul het kale huurbedrag per maand in. Selecteer het eventuele BTW tarief.
    • Voor Belgische contracten: vul voor alle bedragen de ‘aanvangshuurprijs’ in, dus de oorspronkelijke huur bij het aangaan van het huurcontract. Dit is noodzakelijk voor het later toe kunnen passen van de huurverhoging / indexatie. Als de huur inmiddels hoger is, kan ná het toevoegen van de contractgegevens handmatig een huurprijsperiode toegevoegd worden met de huidige huurprijs.
  • Huurprijs element: indien van toepassing, kies voor een extra huurprijselement, bijvoorbeeld voor meubilering, servicekosten, etc. en vul het bijbehorende bedrag per maand in. Maximaal 5 extra huurprijselementen kunnen toegevoegd. Wanneer meer dan 5 huurprijselementen van toepassing zijn, kunnen deze later toegevoegd worden.

Staat een type huurprijselement er niet tussen, bijvoorbeeld ‘Servicekosten’? Via de Instellingen zijn meer huurprijs elementen toe te voegen.
  • Huur overmaken aan: kies voor een toegevoegd rekeningnummer of ‘eigenaar’. Kies alleen voor eigenaar als de huur niet via Beheer.app bijgehouden gaat worden.
  • Overmaken per: maand/kwartaal/half jaar/jaar/geen
  • Inning huur vanaf: vul periode in vanaf wanneer de huurbetalingen in beheer.app bijgehouden gaan worden. Bij nieuw contract zal dit doorgaans ‘Startdatum contract’ zijn
  • Eerste keer betalingsoverzicht: Voor het versturen van betalingsoverzichten. Geen of kies eerste periode
  • Borg: kies voor een borg gebaseerd op de ingevulde huur, of kies voor een vrij in te vullen bedrag.
  • Indexatie maand, Eerst jaar toepassen: kies de relevante maand, en jaar eerste keer
  • Formule indexatie: van toepassing zijnde inflatie percentage. In standaard ROZ-model huurcontract is CBS CPI -4/-16m de gangbare inflatieformule bij vrij sector woningen en commercieel vastgoed.
  • Vaste percentage: kies een vast percentage dat bovenop een eventuele prijsinflatie formule wordt toegepast volgens het contract. Bij het daadwerkelijk toepassen van de indexatie kan altijd afgeweken worden.

Bevestig de invoer door te klikken op Instellen.

Je komt terug op de Object pagina. De ingevoerde gegevens zijn eventueel te wijzigen door er op te klikken.

Controleren: huurprijsperiode(s)

Controleer binnen de huurprijsperiodes het volgende:

• Huurprijs;
    Wanneer de huurprijsperiode niet op de 1e van de maand begint, zijn 2 huurprijsperiodes aangemaakt: voor de gedeeltelijke maand, en voor de daaropvolgende volledige maanden.

De pro-rata huurprijs bij een gedeeltelijke maand wordt berekend volgens één van de volgende methodes:
    1. Standaard (aantal dagen gedeeltelijke maand / totaal aantal dagen in die maand) x huurprijs
    2. (huurprijs x 12 maanden) / 365 (of 366) = dagprijs x aantal dagen gedeeltelijke maand

Via de Instellingen is de voorkeursmethode aan te passen. In elk geval betreft het slechts een voorstel, er kan altijd van afgeweken worden per geval / contract.
  • ‘Basis voor huurverhoging’: ja/nee per huurprijselement;
  • Indien van toepassing: ‘Basis voor beheervergoeding’: ja/nee per huurprijselement.

Als een bedrag bij een huurprijselement € 0 is, kan de ja/nee optie genegeerd worden.

Status object naar Actief

Zodra alle gegevens ingevoerd zijn bij het object, kan de status van het object veranderd worden naar Actief: klik binnen het object rechts op Acties Status veranderen. Kies voor Actief.

✅ Het object is nu toegevoegd!